Върни се горе

„За българските стопани е важно да имат възможност да предлагат продукцията си извън границите на България. Повишаването на квалификацията им чрез обучения ще помогне за ускоряването на този процес”. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова по време на среща в МЗХ на работната група „Земеделие и хранително-вкусова промишленост” към Българо-германския съвет за коопериране.

    

В срещата участие взеха още зам.-министър Явор Гечев и експерти от Министерството. Немската страна бе представена от г-н Ханс-Егберт фон Арним – председател на работната група, и г-н Бернд Кох – председател на Германския земеделски съюз.

    

На заседанието бяха определени основните приоритети, по които двете страни ще си сътрудничат и ще работят в рамките на заседанията на общата група. За ключови теми бяха определени животновъдство, аквакултури, производство на биомаса и развитие на селските райони и тяхното финансиране. „Развитието на селските райони е от основна важност за страната ни, защото до 2020 г. ще бъдат разпределени сериозни средства за европейското земеделие”, коментира зам.-министър Явор Гечев. Той допълни, че чрез новата Програма за развитие на селските райони ще се стремим към подобряване на стандарта на живот в малките населени места и към повишаване на конкурентоспособността на малките стопанства.

  

„По отношение на сътрудничеството в животновъдството България може да бъде много полезна, защото разполага с един от най-богатите генофондове в Европа, а освен това сме запазили и чистотата на родните породи”, заяви зам.-министър Гечев.    

    

От немска страна г-н Кох предложи да се разработят инициативи за обучения, чрез които българските животновъди да имат достъп до най-модерните тенденции в сектора.

Сподели в: