Върни се горе

България и Беларус ще си сътрудничат в сферата на аграрните науки. Това стана ясно на второто заседание на Българо-белоруската работна група за сътрудничество в областта на селското стопанство, която се проведе днес в сградата на Министерството на земеделието и храните. „Обмяната и на научни постижения и на опит е от изключително значение за развитието на двете страни“, каза заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков. По думите му, и България, и Беларус са земеделско ориентирани държави и могат да си сътрудничат в много посоки. Двете страни се договориха да разширят деловите контакти между организациите, обединяващи производители на селскостопанска продукция и така да бъде повишен стокообменът в двете страни.

 

Обмяната на опит и сътрудничество областта на ветеринарната медицина беше също една от обсъдените теми. Актуален проблем в Беларус е заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Поради потенциалния риск АЧС да проникне и в страната ни, опитът на беларуските ветеринарни власти в борбата със заболяването би могъл да помогне за предприемането на по-адекватни мерки срещу заразата.

 

От своя страна г-н Игор Вячеславович Брыло – заместник-министър на земеделието и храните на Република Беларус, заяви интерес от споделяне на българския опит в отглеждането на патици, както и в овцевъдството. Двете страни се договориха да организират конференции и семинари и да проучат възможностите за стартиране на съвместни проекти за популяризиране на българските вина на белоруския пазар.

 

Утре делегацията ще присъства и на откриването на 26-тата Международна селскостопанска изложба „АГРА“, Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“, „Фудтех“ и 25-тата Международна изложба за лозарство и винарство „ВИНАРИЯ“, които ще се проведат в Международен панаир Пловдив.Сподели в: