Върни се горе

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев съвместно с министъра на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите на Франция Стефан Льо Фол откриха Международното изложение за земеделска техника SIMA-SIMAGENA `2015 в Париж, Франция. На тазгодишния форум България се представя със своя фирма изложителка, която произвежда хидравлични разпределители, които намират приложение в селското стопанство и индустрията. Производството на фирмата е изцяло съсредоточено в завода в Чирпан.

Акцентът, под който се провежда изложението, е иновациите в земеделието. На Международния форум се представят над 1700 изложители от 40 страни със своите достижения в областта на техниката, като посетителите могат да видят над 600 нови продукти. Изложбата се провежда за 76-ти път и тази година ще продължи до 26 февруари 2015 г.
 
В рамките на посещението си зам.-министър Грудев се срещна и с председателя на Националния институт за изследвания в земеделието Франсоа Улие, на която двамата обсъдиха възможността за обучение на български научни работници във Франция. Васил Грудев подчерта важността и значението от участието на наши учени в съвместни проекти по обмяна на опит и практика в областта на земеделието, безопасността на храните и агроекологията. Председателят на института запозна българските представили с дейността на организацията, в която работят над 8 000 учени и разполагат с офиси, които покриват цялата територия на Франция.  

„За нас е от значение повишаването на достиженията ни в областта на науката, предвид на нейното значение и нарастващата роля за развитието на сектора. Сътрудничеството ни с Вашата организация би допринесла за осъществяването й“, заяви зам.-министър Грудев.

По време на срещата, на която присъстваха и народните представители Цвета Караянчева и проф. Иван Станков, се дискутира и възможността за реализиране на съвместни проекти и за обучение на българските земеделските производители чрез новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. у нас.

Сподели в: