Върни се горе

 

Одобрените днес проекти са 91 на брой и предвиждат ремонта на улици и читалища, строежа на спортни и информационни центрове и развитието на селски туризъм. Средствата са по мерките 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Точният размер на субсидията е 141 633 447 лв.

 

 Инвестиционните предложения по мярка 321 са 31 на брой и ще получат общо 109 049 015 лв. Повечето общини ще ремонтират пътища. Голям е и броят на одобрените проекти за строеж или модернизиране на спортни комплекси. Сред тях е предложението на община Крумовград за създаването на четири мини футболни игрища. Някои населени места ще вложат средствата в обновяване на водоснабдителни системи и читалища. Общините Ружинци и Ново Село ще създадат информационен център за електронно обслужване на гражданите и бизнеса, а Неделино ще въведе електронна система за управление на документи във всички населени места на общината.

 

Одобрените проекти по мярка 322 са 15 на брой. С помощ в размер на 18 484 076 лв. повечето общини ще обновяват пътища, паркове, тротоари и площади. Общините Своге и Брезник ще подменят уличното си осветление, а общините Копривщица, Костенец и Рудозем ще ремонтират читалища. Едно от предложенията предвижда повишаване на енергийната ефективност на читалище в община Шабла.

 

Субсидия от 14 100 355 лв. ще получат и 45 проекта по мярка 313. Предложенията са насочени към развитието на интегриран селски туризъм, подобряването на туристическата инфраструктура и създаването на информационни центрове. Община Неделино ще изгради седем туристически пътеки, а община Белица – три екопътеки. Община Минерални бани ще построи две малки туристически атракции на открито и закрито с имената „Чифте баня” и „Терариум”. Община Правец ще направи велоалея, а Драгоман – информационни центрове.

 

С пари от ПРСР ще бъде подпомогната и Българска скайдайвинг асоциация. За реализацията на проекта „Парашутизмът: алтернативен спорт” ще бъде купена екипировка, парашутни системи, каски, очила и други приспособления за практикуване на този спорт, цифрова видеокамера, мултимедиен проектор и изграждане на информационна система.


Сподели в: