Върни се горе

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с група чуждестранни журналисти, за да им разкаже за възможностите за инвестиции в българското земеделие. Инициативата е по проект на  Българската агенция за инвестиции.  Сред присъстващите бяха някои от най-авторитетните медии в световен мащаб, като Файненшъл таймс - Великобритания; Коммерсант - Русия; Ил Соле 24 Оре и АНСА -Италия; АПА - Австрия; Асошиейтед прес - САЩ; Асахи - Япония и други.

 

Министър Найденов запозна журналистите със земеделския отрасъл в България, като обърна внимание, че това е единственият сектор, който бележи ръст в период на икономическа криза и допринася с голям дял в Брутния ни вътрешен продукт.

 

Страната ни няма чак толкова много опции за инвестиции, но земеделието е изключително благоприятно за това, каза министър Найденов. Той уточни, че доходите на заетите в сектора за последните няколко години са нарастнали с близо 50%, а благодарение на Програмата за развитие на селските райони е подменена голям част от материалната база на стопанствата. Обновени са също и пътища, площади, детски площадки, водопроводни инсталации и др. в много от малките населени места.

 

Министърът посочи, че страната ни е голям производител на храни с традиции и изнася продукция, както за Европейския съюз, така и за арабския свят и страните от бившия Източен блок.   

 

Според регламентите на Общата селскостопанска политика България, като член на ЕС получава ежегодно голям финансов ресурс, който се повишава с всяка измината година. През новия програмен период на ОСП 2014 – 2020 страната ни ще достигне тавана на полагаемите субсидии, като тогава за земеделие и развитие на селските райони се очаква да влизат приблизително 2 млрд. евро.    


Сподели в: