Върни се горе

В първия прием по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие” бяха приети 53 стратегии за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) от Местни инициативни групи. Те обхващат 99 общини с население 1 328 853 жители, като в 30 от подадените стратегии е предвидено финансиране от повече от един фонд от европейските структурни и инвестиционни фондове.

 

Общият обявен бюджет по приема за развитие на селските райони по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони  (ЕЗФРСР) е на стойност 60 108 917 евро, като заявените средства надвишават наличния бюджет с 39% (38 041 367,82 евро).

 

Местните инициативни групи са включили в стратегиите си  дейности за подобряване на конкурентоспособността на селското стопанство, стимулиране на неземеделски дейности в селските райони, подобряване на условията на живот и развитие на горския фонд. Други дейности са насочени за повишаване на професионалната квалификация, намаляване на бедността и  насърчаване на социалното включване, подкрепа за иновации в предприятията и подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания в мрежата Натура 2000.

 

Най-популярните програми,  извън задължителното включване на мерки от ЕЗФРСР, са Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). В допълнение към мерките, заложени за развитие на селските райони, за развитието на човешките ресурси са насочени 28 стратегии. За развитието на конкурентоспособността на българските предприятия в неземеделския сектор са заложени 24 стратегии. В София област и Област Бургас има най-много подадени стратегии.

 


Сподели в: