Върни се горе

България и страните от Централна и Източна Европа ще вземат участие в селскостопанска изложба в Ханджоу, Китайска народна република. Това стана ясно по време на среща между заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев и Ся Мин Хан, председател на Асоциацията на електронна търговия на Китай.  На срещата присъства и изпълнителният директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ). Заместник-министър Грудев заяви, че именно Центърът ще спомогне за представянето на  възможностите на страните на китайския пазар. „Центърът за сътрудничество може да допринесе в едни сериозни мащаби за развитието на изложбата , тъй като той представлява 16 страни от Централна и Източна Европа“, каза още Грудев. Той подчерта и важността от задълбочаване на сътрудничеството между България и Китай.

От своя страна Ся Мин Хан заяви, че Китай полага големи усилия изложбата да бъде успешна, за да се проведе и в други големи градове като Шанхай и Пекин. „Спецификата на селскостопанските изложби е, че на тях се представят само местни производители. Радвам се, че България ще бъде мост за сътрудничеството и с останалите страни, като по този начин ще ни подпомогне и в износа на селскостопански продукти към тези 16 държави“, заяви Ся Мин Хан.


Тази изложба ще даде възможност на страните от ЦИЕ да представят продукти на китайския пазар за първи път,  заяви  Васил Гелев. По думите му, позиционирането на български млечни продукти,предвид предстоящото им сертифициране, ще даде тласък на родните производители. 


В изложбата ще участват близо 50 организации. Тя ще бъде разположена на 10 хил. кв. метра площ, като България и страните от ЦИЕ ще имат на разположение 1000 кв.метра, за да представят специфични продукти на китайския пазар. Изложбата ще се проведе във втората половина на месец юни 2016 година.

Сподели в: