Върни се горе

От днес започва изплащането на 1 млрд. лв.  на земеделските производители. Към момента стопаните трябва да подхранят есенниците и да се подготвят за пролетната кампания, така че финансирането определено ще им окаже нужната подкрепа. Заедно с тези средства ще се изплатят и оставащите 30 % от парите на българските животновъди. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air.

 

По думите на министър Греков през следващите седем години европейските средства за земеделие, които ще получи България са около 15 млрд. лв., като 10,5 млрд. лв. са за директни плащания и 4,5 млрд. лв. за проекти към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

 

„Нашата цел е в новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.  мерките да бъдат опростени, за да могат средствата да отиват при земеделците, а не при консултантските фирми“, коментира министър Греков. Той подчерта, че сред приоритетите на новата програма ще бъдат животновъдството, зеленчукопроизводството, овощарството и възстановяването на напоителните съоръжения.  

 

Министър Греков бе категоричен, че не бива да има противопоставяне между отделните сектори. Целта на програмата е да осигури заетост и доходи на населението в селските райони. “През миналата година 16 села са заличени от картата на България. Точно затова наша основна цел е да дадем възможност на хората в малките населени места да се трудят и да живеят нормално. Европейските средства ще ни помогнат да изпълним целите си“, обясни още той.

 

В отговор на журналистически въпрос земеделският министър увери, че държавата, в лицето на Министерството на земеделието и храните,  прави всичко възможно за изкупуването на останалите количества тютюн. „Проблемът е с ориенталския тютюн. Едролистните тютюни от сортовете Вирджиния и Бърлей бяха изкупени и разплатени до края на миналата година. МЗХ няма да пречи, а ще помага на фирмите, за да могат да изкупят ориенталския тютюн там, където е останал“, каза още проф. Греков.

 

Той подчерта, че министерството е предприело мерки да гарантира сигурност на тютюнопроизводителите чрез законови промени. „За да има трайно решение на проблемите в сектора ще бъде създаден регистър на тютюнопроизводителите”, коментира министър Греков.

 

Министърът бе категоричен, че каузата Земеделие е печеливша и сполучлива за България. “Вкусовите качества на родните плодове и зеленчуци са добре познати в чужбина. Доказателството за това бяха хилядите посетители на българския щанд в рамките на най-голямото световно земеделско изложение „Зелена седмица” в Берлин.  Ще продължаваме да популяризираме земеделската ни продукция“, каза още министър Греков. Той припомни, че лобираме през 2018 година България да стане партньор на изложението „Зелена седмица“.

Сподели в: