Върни се горе

„Искаме да поставим партньорството си с Китай на нова основа. Нашата цел е да започнем да привличаме цялостни бизнес проекти, а не само частични инвестиции. Вярваме, че традициите между двете държави ще ни помогнат в това начинание”.  Това заяви зам.-министър Явор Гечев на среща с делегация от Министерството на земеделието на Китайската народна република. Делегацията се води от г-н Янг Шаопин - главен икономист в аграрното ведомство на страната и член на Централния комитет на Китайската комунистическа партия.

    

Г-н Янг Шаопин изрази своето задоволство от факта, че след официалното подписването на договор за сътрудничество в земеделието между двете страни през 2004 г., стокооборотът между България и Китай се развива с добри темпове. „Ще направим контактите между български и китайски фирми от сферата на селското стопанство още по-чести. Това може да стане като организираме съвместни семинари, по време на които компаниите ще обменят опит и полезна информация. Участията на утвърдени панаири и изложения, посветени на земеделието също биха помогнали за целите ни”, каза Янг Шаопин.

    

По думите му Китай подкрепя всички предприятия, които искат да инвестират в страната и са готови да предложат най-добрите условия за българските представители. От своя страна зам.-министър Гечев бе категоричен, че България ще съдейства по всички възможни начина на всяка една китайска фирма, която иска да развива земеделски бизнес в страната ни.

    

Една от темите на разговора бе и развитието на научната дейност в сектор „Земеделие”. Българският ресорен зам.-министър заяви, че страната ни разполага с много добър генофонд, който е резултат от дългогодишна  научна работа. Той допълни, че голяма част от българските семена могат да бъдат пригодени за отглеждане в климатичните и почвени условия на Китай. Според г-н Янг Шаопин това е отлична възможност за китайските потребители да се запознаят с традиционни български култури.

    

В края на разговора г-н Шаопин отправи официална покана към българската страна за посещение на най-големия китайски селскостопански панаир, който се провежда през месец ноември в град Ухан.            


Сподели в: