Върни се горе

 

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов апелира гражданите да си закупуват законно добити дърва за огрев за настоящия отоплителен сезон. По време на посещението си на сечище, от което се добива дървесина за огрев на населението в местността Дерменка, Община Брезово. „Потребителите трябва да следят за наличието на специалната маркировка, както и за необходимите превозни документи, които дървата трябва да се придружени“, заяви Костов. По думите му, по този начин ще се пресече сивият пазар на незаконно добита дървесина. „Когато няма пазар за незаконния добив, той и ще се ограничи“, каза още зам.-министърът.

 

Георги Костов информира, че 6-те държавни горски предприятия и 173-те ловни и горски стопанства в тях са подготвени за осигуряването на дърва за огрев за населението.  Тази година те имат готовност да предоставят 1,05 млн. пространствени кубически метра дърва, което е с 10 % повече в сравнение с миналата година.

 

Той увери, че цената на дървения материал за огрев закупен от държавните горски предприятия няма да се променя до края на годината, но е добре гражданите да си осигурят дърва за огрев навреме. Във временните складове, намиращи се в близост до съответните сечища на държавните предприятия, цената е между 31 и 35 лв. на пространствен кубически метър, като тя не включва разходи за транспорт и доставка, които се заплащат при доставка до дома.

 

Георги Костов съобщи, че на интернет страницата на Министерството е публикуван списък с контакти на всички стопанства към предприятията, към които гражданите могат да отправят запитване за снабдяване с дърва за огрев.

 

По време на събитието инж. Ботьо Арабаджиев, директор на Южно-Централното държавно предприятие припомни, че през тази година има и много повалени дървета от силни снеговали.  Той посочи, че се полагат сериозни усилия за почистване на горските пътища в района. До момента  са почистени 15% от падналите дървета, като до края на годината амбицията е те да достигнат 40%.

 

На събитието присъстваха и инж. Пенчо Дерменджиев директор на Регионалната дирекция по горите, гр. Пловдив, както и инж. Илия Симеонов, директор на Държавно ловно стопанство „Тракия“.

 

Сподели в: