Върни се горе

Заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов представи новите елементи на ОСП 2015-2020 на работа среща с директорите на Областните дирекции „Земеделие”, която се проведе в гр. Априлци. Той акцентира, че промените в директните плащания от 2015 г. засягат в голяма степен областните структури на МЗХ, защото общото заявление ще бъде много различно от досегашното. Точно по тази причина експертите на МЗХ по места ще трябва много добре да разяснят на земеделските производители новостите, за да могат при попълване на документите за кандидатстване през 2015 г. стопаните да бъдат информирани за дейностите и ангажиментите, които ще поемат, и да се възползват максимално от европейското подпомагане.

 

Зам.-министър Абазов поясни, че в МЗХ тече дебат с асоциациите и браншовите организации от сектор „Земеделие” за директните плащания в новия програмен период. Той обясни, че част от тях са задължителни и не подлежат на обсъждане. Има обаче поредица от теми, които дават възможност на всяка страна в зависимост от спецификата и особеностите й да избере своето национално решение за прилагане на директните плащания в новия период. Заместник-министърът припомни, че до 1 август т.г. България трябва да информира ЕК за взетите решения,     които са най-подходящи за страната ни, и след това ще започне подготовка по прилагане и разясняване на новостите сред нашите земеделски производители.

 

По време на работната среща стана ясно, че общо заявените площи по СЕПП за 2014 г. са 3 849 733 ха или с 1 млн. дка повече от 2013.

Сподели в: