Върни се горе


Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и директорът на Националната служба за земеделски и морски продукти на Франция (ФРАНСАГРИМЕР) Ерик Ален подписаха протокол за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. Това стана по време на официалното посещение на министър Танева в Париж, където се провежда Международното селскостопанско изложение „SIA (Salon International de l”Agriculture) 2016”.

 

“С Франция имаме много добро сътрудничество и се радвам, че днес на нашия национален празник можем да се представим на това изложение с националната си идентичност и да подпишем този протокол”, заяви министър Десислава Танева. Тя благодари за експертната помощ, която страната ни е получавала от Франция в определени сфери в земеделието. „Надявам се да постигнем напредък в износа за трети страни, както и в организацията на земеделските производители, където България е малко изостанала”, допълни министърът. Тя подчерта, че именно това е и предизвикателството пред българската земеделска общност, за да може да генерира по-високи доходи.

„Със службата също имаме много добро сътрудничество. Наши експерти вече бяха на обучение тук. Именно те ще бъдат основата, на която ще стъпим, за да дадем тласък на сдружаването на производителите. Другата област, на която ще акцентираме, това са изискването и администрирането по отношение подкрепата на износа на земеделски стоки”, каза още Десислава Танева.

Тя отбеляза, че търговското салдо с Франция е положително и достига до 54 млн. евро. България изнася основно птиче месо за Франция.

 

„В този светъл ден за България се радвам, че подписахме това споразумение за задълбочаване на приятелските отношения между двете страни”, каза Ерик Ален. От своя страна министър Танева му подари мартеница.

Протоколът, подписан днес между България и Франция, е за период от три години и ще бъде подновяван автоматично след изтичане на срока всеки път, когато страните считат това за необходимо.

За шеста поредна година Министерство на земеделието и храните участва със собствен щанд на Международното селскостопанско изложение в Париж. Тази година той наподобя българския бит и култура и е разположен на площ от 80 кв. метра. Гостите и посетителите на изложението имат възможност да дегустират характерни за страната ни български продукти и напитки, като овче, краве, козе и биволско сирене, кашкавал от овче и краве мляко, месни колбаси със защитени георграфски наименования - филе „Елена“ Говежда Кайзер пастърма, „Кайсерован Врат Тракия“ и луканка „Панагюрска“, локум, мед, розови продукти, вино и др.

 

Страната ни се представя с над 15 фирми-изложителки. Интересът на посетителите към българската възрожденска къща е изключително голям.

Международното селскостопанско изложение в Париж се провежда за 53-ти път и е с имидж на едно от най-значимите изложения в областта на животновъдството и генетиката, земеделието, зеленчукопроизводството, гастрономията и зеления туризъм. Традиционно в него се представят над 10 000 чуждестранни изложители и се посещава от над 700 000 гости.

Сподели в: