Върни се горе

„Скъсяването на веригата между производители и потребители защитава интересите и на двете страни. Такава възможност дава организирането на местни пазари във всички 28 областни центрове в страната“. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев в град  Ловеч по време на кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. Той допълни, че именно местните производители биха дали най-качествен продукт за областта си. По думите на заместник-министъра подобен тип изложения трябва да бъдат постоянно действащи или със сезонен характер. „За потребителите е важно да консумират качествени млечни продукти, плодове и зеленчуци, които имат традиционния български вкус“, заяви той. Васил Грудев, каза още, че с отмяната на  ограниченията за мляко, млечни продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит, напълно се разрешава търговията с тях в Европейския съюз и трети страни.

 

Пред земеделски производители от региона, зам.-министърът посочи, че се разглеждат предложения от страна на животновъдите, свързани с последното изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с което се ограничават споразуменията с т.нар. „бели петна“. „Основен принцип на Министерството е за субсидии да се заявяват само постоянно затревените площи, които се ползват от животновъди за отглеждане на животни с необходимата гъстота на животински единици“, категоричен бе той.

 

По време на срещата с над 50 земеделски производители, присъстваха и областният управител Ирина Митева и кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Жителите и гостите на града могат да опитат продукти на над 20 изложители. Корнелия Маринова благодари на Министерството за инициативата и посочи, че такъв тип пазари са от голямо значение, защото по този начин се оценява продукцията на местните производители.

 


Сподели в: