Върни се горе

„Европейските средства, които влизат в земеделието, нямат сравнимост с други отрасли, но българското земеделие се нуждае от повече и повече средства”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в предаването  „Неделя 150” на БНР.  „ Важното за мен е, че както премиерът Пламен Орешарски, така и финансовият министър Петър Чобанов, с изключително голямо внимание следят проблемите в областта на земеделието и винаги откликват, когато има необходимост от финансови средства и възможности, те да бъдат реализирани”, уточни проф. Греков.

Той коментира и проблемите в Института по розата в Казанлък и заяви, че до два месеца там ще бъде избран нов директор. Министър Греков каза още, че в Селскостопанската академия има значителни промени, които са свързани най-вече с финансирането, а те от своя страна рефлектират и върху кадровия потенциал. „Години наред там не са вземани млади хора, които са свързани с реализацията на научните идеи и изследвания, необходими за земеделието. В Института по розата заплатите се движат назад с близо осем месеца. Много от кадрите, които се намират в тези институти напуснаха и се стигна до този проблем”, каза още министърът на земеделието. Той уточни, че още утре група от експерти от Инспектората към МЗХ, ще провери допуснатите нарушения и ще изслуша хората, които работят в института.

„Академичността ще надделее и до два месеца ще бъде избран нов ръководител”, категоричен бе министър Греков. Той подчерта, че МЗХ няма да допусне приватизация на Института по розата, защото всички научни работници в България са важни. „Ще работим институтът да остане в системата на Селскостопанската академия”, каза още земеделският министър.
Сподели в: