Върни се горе

До две седмици хората от село Звиница  ще бъдат обезещетени   за унищожаването на птиците им от Нюкясълска болест. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на проверка за предприетите мерки в селото. Министър Найденов обяви, че хората ще получат на 100 % обезщетение на базата на пазарни цени. Очаква се общата сума да бъде  между 10-15 хиляди лева.

 

В село Звиница ветеринарите са убили 1297 птици и са  ликвидирали напълно огнището на заразата. Умрелите пернати от заболяването са 358. Министърът съобщи, че след 21 дни стопаните отново ще могат да гледат животни, след като изтече карантинният  срок. Министър Найденов похвали Българската агенция по безапасност на храните за бързите и адекватни мерки, благодарение на които  не се е  допуснало разпространение на заболяването  в други населени места. Той посочи, че  е хубаво,  че наоколо няма големи промишлени ферми, защото заболяването щеше да донесе големи икономически загуби. Министърът успокои хората, че няма опасност за тяхното здраве и здравето на децата  им, тъй като заболяването се разпространява само сред птиците.

 

На срещата с местното население   присъстваха  изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р  Йордан Войнов, народният представител от ПП „ГЕРБ”  Цвета Караянчева, областният управител на Кърджали  Иванка Таушанова  и  кметът на  село Звиница Ниязи Вели.


Сподели в: