Върни се горе

По данни на Областните дирекции „Земеделие” на Министерство на земеделието и храните във всички области на страната са ожънати площите с царевица и слънчоглед.

 

По предварителни данни общото производство на царевица за зърно възлиза на 1,64 млн. тона. Най-високи средни добиви са отчетени в областите Сливен, Добрич, Плевен и Пловдив, където реколтираните количества от декар са в границите 431-491 кг. зърно. Пропадналите площи, вследствие на неблагоприятни климатични условия, общо за страната възлизат на 34 800 декара.

 

Общото производство на слънчоглед е над 1,36 млн. тона, по предварителни данни. Най-високи средни добиви са отчетени в областите Добрич, Силистра, Разград и Русе, където реколтираните количества от декар се движат в границите 212-237 кг. Пропадналите площи общо за страната са 9 340 декара.

 

До момента са засети над 10 млн. декара с пшеница, което е с близо 2,5 млн. декара в повече в сравнение със същият период на 2011 г. Засетите площи с ечемик възлизат на 1,6 млн. декара, където също се наблюдава по-интензивни темпове на сеитбата в сравнение с предходната година.

Сподели в: