Върни се горе

Ще положа усилия горите да бъдат управлявани по различен начин, заяви днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на Седмицата на гората. Тя подчерта, че това е необходимо, за да се върне общественото доверие в системата за управление на горите.

 

На тържество пред лесовъдската колегия, министър Танева поздрави всички, които се трудят за българската гора и заяви политическата воля на сегашния екип да положи максимум усилия, за да отговори на огромната необходимост горите да се управляват по различен начин. Темата е много болезнена за обществото, заяви министър Танева и подчерта пред присъстващите лесовъди: „Има ни, ако работим така, че да ги има бъдещите поколения. Има ерозия на общественото мнение за нас и е необходимо да положим усилия, за да я намалим. Надявам се на съпричастност от Ваша страна и разбиране на тази философия на промяната и да пазите българската гора.”

 

Министърът припомни, че празникът Седмица на гората е емблематичен за новото начало през пролетта, и че той е стартирал преди 90 г. като идея на държавата да възпитава младото поколение и да го включи в залесителни дейности, като посочи, че тази идея има своята сила и днес. Министър Танева благодари на тези служители на Южно Централно горско предприятие, които през изминалия месец работиха всеотдайно и с труда си спомогнаха за бързото отстраняване на паднали дървета и свлачища, за възстановяване на инфраструктурни съоръжения, като изнесоха голяма част от тези тежки дейности в помощ на държавата. Тя посочи, че е дадено разпореждане тези хора да бъдат наградени.

 

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави също участниците в тържеството, като ги прикани да си вършат работата и да подават сигнали когато има проблеми, без да се страхуват. От Вас зависи гората да е здрава и красива, заяви премиерът Борисов, както и да бъде тя  използвана в икономиката ни по най-разумният начин.

 

Министър-председателят информира присъстващите, че е взето решение за увеличаване с 20% заплатите на около 400 служителите от Изпълнителна агенция по горите, които към момента имат най-ниско заплащане в агенцията. Той посочи още, че през последните 4 години не са отпускани средства за работно облекло, поради което през тази година ще бъде отпусната сума и за работно облекло на служителите в системата.

 

Премиерът заяви, че е разпоредил съвместни действия на трите министерства – земеделското, транспортното и МВР, така че да не се допуска претоварване на пътната мрежа в страната и спазването на означените максимално допустими товари по пътищата там, където се превозва дървесен материал.

 

Горите са един от основните инструменти за прочистване на природата и това налага да а пазим и да се грижим постоянно за нея, заяви в презентация за тенденциите в грижата за гората доц. Георги Костов, заместник-министър на земеделието и храните. Той благодари на премиера, като посочи, че от години министър-председател на страната не е уважил с присъствие Седмица на гората. „Всички Вие знаете, че когато сте в гората, сте в свои води, заяви доц. Костов. Нека обаче да се обърнем повече към обществото и когато правим нещо, да сложим табелка и да обясним - за кого и защо го правим, за да има разбиране и от двете страни”.

    

На церемонията бяха връчени награди на заслужили лесовъди и горски служители. Инж. Ценко Ценов, директор на дирекция в Изпълнителната агенция по горите, получи награда за цялостна лесовъдска дейност, както и специална грамота на Асоциация „Общински гори”, като признание за своя дългогодишен труд.

    

След тържеството, министър Танева и представители на лесовъдската колегия засадиха 10 дръвчета в двора на Националния исторически музей.

 

По-рано днес пред сградата на Министерство на земеделието и храните, министър Танева откри изложба, посветена на Седмицата на гората. „Отговорността ни е да съхраним гората и да мотивираме младите да споделят тази грижа”, заяви тя при откриването и посочи, че през тази година празникът е под мотото „Гората - Мост към бъдещето“, като искаме да онагледим опита и извървения път и да го предадем на поколенията, за да съхраняват и се радват на горското богатство на страната.

 

Министърът посочи, че очакваните от обществото промени в Закона за горите ще бъдат внесени в Народното събрание след великденските празници, като чрез тях ще бъде възможно едно по-щадящо използване на горските ресурси. Заместник – министър Георги Костов уточни, че с промените в Закона за горите и четири наредби, от които една изцяло нова, ще се подобри контролът в сектора и явления като незаконна сеч и недобри горски практики би следвало да останат в миналото. Като примери за промяна той даде забраната за извършване на дейности в горите в тъмната част от денонощието, както и ограничението за окончателно изсичане на големи площи.

 

В експозицията е включен снимков материал проследяващ историята на горското дело от началото на миналия век, както и за зараждането на лесовъдството образование в България. Изложбата ще бъде отворена за граждани до края на седмицата на гората в централното фоайе на Министерство на земеделието и храните на бул. „Христо Ботев“ 55.

Сподели в: