Върни се горе



„Залесяването се е превърнало в символ на Седмицата на гората. Първият ден на залесяването е учреден преди 92 години. С доброволния труд на стотици хора са извършвани мащабни залесявания в различните кътчета на България. На мястото на ерозираните планински склонове и на унищожените от порои земи българските лесовъди създават 18 млн дка нови гори“, това каза проф. д-р Иван Палигоров- зам.-министър на земеделието и храните пред журналисти по време на залесяването.



5000 акта за нарушения по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча са съставени от началото на годината до момента. Издадени са повече от 1000 наказателни постановления.



От началото на 2017 година в страната са възникнали 151 пожара, които са засегнали 8 600 дка горски територии, от които 270 дка са опожарени от върхови пожари. През 2016 г. са залесени общо 26 000 дка гори от държавните горски предприятия и общини.



„Много се радвам, че тук има колеги и наши партньори от други институции и организации, защото всичко което постигаме е с общи усилия. С тезидуми проф. Палигороввръчи станалите вече традиционни награди на служители от служба Жандармерия, Пожарна и Полиция засъвместна работа при опазване на горските територии.



Наградени бяха: Момчил Мишов – разузнавач V степен в група „Криминална полиция“ при РУ Кула на ОДМВР – гр. Видин за разкриването на посегателства и установяването на незаконни дейности, извършени в българските гори.  



Група „Специални операции“ от Зонално жандармерийско управление гр. София, взела активно участие в предотвратяване на нарушения и залавяне на системни нарушители в района на Софийска област.



Младши експерт Стоян Спиров - началник на дежурна смяна в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Харманли, за проявен професионализъм и активно участие в погасяване на горските пожари, възникнали през 2016 г. на територията на общините Тополовград, Харманли и Маджарово, област Хасково.



„Искам да благодаря и на хората, които правят достояние на обществеността това, което се случва в горите, за обективното отразяване на проблемите и темите в горския отрасъл и да им връча специалните журналистически награди“, подчерта изпълнителният директор на ИАГ инж. Григор Гогов.



Александра Гинева, журналист от  Дарик радио получи награда за „За обективно и професионално отразяване на събития и теми от горския сектор”.



Данаил Андреев, журналист от Агро ТВ - за „За обективно и своевременно отразяване на проблемите и постиженията в горския сектор“.  



Специална награда на Югозападно държавно предприятие – връчи инж. Дамян Дамянов, директор на предприятието. Тя бе присъдена на Цветелина Атанасова, журналист от  Българска национална телевизия за „За обективно и професионално отразяване на събития и теми, свързани с контрол и опазване на горските територии на Югозападно държавно предприятие.



Участниците в залесяването залесиха зимен дъб, бук и черен бор.



Залесяването е традиционно и е част от поредицата събития в рамките на Седмица на гората 2017 г.



Сподели в: