Върни се горе

 

На 08 юни 2013г. (събота) дирекциите на 11-те Природни парка на България към Изпълнителната агенция по горите ще се включат в отбелязването на Националния ден на природните паркове. Инициативата се провежда в партньорство с международната природозащитна организация WWF. Очаква се хиляди доброволци да вземат участие в тазгодишната инициатива, която предвижда почистване, подобряване и обновяване на инфраструктурата, маркировка на маршрутите и местата за отдих в защитените природни кътчета на страната.  

 

 

Природните паркове - Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка, Сините камъни, Персина и Беласица, са най-посещаваната и съответно най-уязвимата природа на България. Всяка година те регистрират милиони посетители, които оставят своя отпечатък. Това налага ежегодното почистване и ремонт на инфраструктурата. За последните седем години в кампанията са се включили близо 13 000 доброволци, които са събрали над 60 тона отпадъци. В рамките на инициативата са изградени 12 моста по пътеките в природните паркове и са поставени повече от 100 информационни табели, които обясняват правилата за правилно поведение в планината. През изминалата година в 11-те природни парка бяха изградени и нови кътове за отдих.

 

Специален фокус тази година ще бъде обърнат на работата с деца и ученици. Затова преди старта на същинското почистване във всеки един природен парк ще бъде организирана лекция, посветена на знакови растителни и животински видове, които са характерни за него. След това участниците в почистването ще имат възможност да заснемат видовете, които срещнат по време на почистването, а снимките ще бъдат отличени с награди.

 

Традиционно кампанията се подкрепя от изтъкнати личности от света на изкуството, културата и медиите, които са символични посланици на природните паркове.

 

Подробни програми за инициативите, организирани в рамките на Националния ден на Природните паркове са публикувани на интернет страниците на дирекциите на 11-те Природни парка:


www.belasica.iag.bg
www.ppbulgarka.net
www.park-vitosha.org
www.vr-balkan.net
www.parkzlatnipiasaci.com
www.persina.bg
www.rilskimanastir.iag.bg
www.rusenskilom.iag.bg
www.sinitekamani.iag.bg
www.strandja.iag.bg
www.shumenskoplato.iag.bg



Сподели в: