Върни се горе

„В България подходът ЛИДЕР се прилага успешно вече десет години. Резултатите до момента са успешно изпълнени 35 стратегии за местно развитие през програмния период 2007 – 2013 г. и финансирани около 1 500 проекта“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при откриването на четвъртата Международна конференция по подхода ЛИДЕР/Водено от общностите местно развитие (ВОМР). Тя допълни, че обхванатата от стратегиите територия е 25% от селските райони на страната, а населението – около 800 000 души от най-слабо развитите територии на България.

По думите й значението на подхода на ниво Европейски съюз става все по-голямо, а някои от моделите на финансиране, които успешно се прилагат досега вече са част от националните политики.

„През настоящия програмен период България се включи към държавите които прилагат многофондово финансиране на стратегиите за водено от общностите местно развитие, като МИГ могат да получават средства освен от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, също и от Европейския социален фонд, Европейския фонд за регионално развитие и Европейския фонд за морско дело и рибарство“, посочи д-р Василева. 

Тя подчерта, че 19 от одобрените до момента 40 местни инициативни групи са включили повече от един фонд в стратегиите си. В момента тече оценката и на последните местни инициативни групи, които ще бъдат одобрени за изпълнение на стратегии, като прогнозите на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони са до края на периода да функционират повече от 60 местни инициативни групи.

Д-р Лозана Василева приветства присъстващите от името на министъра на земеделието,храните и горите Румен Порожанов и пожела ползотворна работа на международната конференция.

Във форума участват около 200 представители на местни инициативни групи от близо 20 държави от и извън ЕС, както и експерти от Европейската комисия, управляващи органи и разплащателни агенции от страни-членки на ЕС, национални селски мрежи и ЛИДЕР асоциации.

Сподели в: