Върни се горе

Експерти от Министерството на земеделието и храните разясниха начините за кандидатстване по схемата на държавна помощ „de minimis”. Схемата е за подпомагане на земеделските производители от сектор „Плодове и зеленчуци”. На подпомагане подлежат регистрираните до 31.07.2012 г. по Наредба №3 от 1999 г. земеделски производители на домати и краставици (полско и оранжерийно производство), пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле, гъби „Печурка” от сектора на зеленчуците, както и ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и круши от сектора на плодовете.

 

Предложенията кои сектори да бъдат подпомагани са подадени от браншовите организации, защото те са най-добре запознати с нуждите на земеделските производители, уточниха експертите по време на срещата.

 

Бюджетът на помощта за 2012 г. възлиза на 8 млн. лв. за плодове и зеленчуци и близо 528 хил. лева за гъби „Печурка”. Всеки земеделски производител може да получи до 7 500 евро в рамките на 3 последователни години.

 

За участие по помощта земеделските производители могат да подадат своите заявления в отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” към Областна дирекция на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес. Крайният срок за подаване на заявления е 21.09.2012 г. Земеделските производители не трябва да имат задължения към ДФ „Земеделие”, към Държавния поземлен фонд, както и да не са предприятие в затруднение. Минималните изисквания за размера на стопанството е 1 декар за масивите, заети с плодове или зеленчуци, за производителите на гъби „Печурка” няма такъв праг.

 

Допустимите разходи по схемата са за закупуване на семена, разсад, минерални торове, продукти за растителна защита и поливна вода при плодовете и зеленчуците и за закупуване на мицел, компост, торф и слама, при гъби „Печурка”.

 

Периодът за сключване на договори между земеделските производители и ДФЗ е 08.10.2012г. – 17.10.2012г., като средствата за държавна помощ „de minimis” ще бъдат изплатени до 22.10.2012г.

 

Презентацията на Дирекция "Държавни помощи и регулации" може да намерите-тук


Сподели в: