Върни се горе

„Ще настоявам за максимално бърза актуализация на бюджета, за да може до края на ноември да бъдат изплатени националните доплащания за животновъдство“. Това каза министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща в МЗХ с представители на животновъдни асоциации, на която бяха обсъдени актуалните проблеми в сектора. „Разбираемо е, че има напрежение в сектора, и Ви уверявам, че няма да отстъпим от ангажиментите, които сме поели и защитили в проекта за актуализация на бюджета, одобрена от МС“, подчерта министърът.

 

Той припомни, че България е изпратила в Европейската комисия план за ваксинация срещу „син език“. Имунизацията ще започне в края на февруари догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април. „Изплащането на обезщетенията на животновъдите ще бъде на принципа „първи постъпил-първи платен“, обясни министър Грудев.

 

По отношение на намаляващата изкупна цена на млякото Грудев коментира, че ситуацията е изключително тревожна и в останалите страни в ЕС. „Може да работим в посока на експортни субсидии, което е реална възможност за задвижване на целия сектор, който търпи загуби заради ембаргото на Русия“, допълни Грудев.  Той поясни, че е провел срещи с негови колеги от страни-членки на ЕС, на които са се разбрали за търсене на съвместни решения по проблема.

 

 

Сподели в: