Върни се горе

„Страната ни иска да разшири сътрудничеството с Китай при вноса на български пресни череши и месни продукти“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на срещата си с неговия китайски колега Чу Донгю в гр. Пекин. Заместник-министър Грудев посочи, че България оценява активната подкрепа и участие на Китай и останалите 15 страни от Централна и Източна Европа в дейността на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ. „Надявам се Центърът да се превърне в платформа за планиране и стимулиране на практическото сътрудничество между реални субекти в селското стопанство – сдружения и компании, които да развиват търговски взаимоотношения в сферата на земеделието“, допълни още той.

„България е първата държава от ЦИЕ, която инициира посещение в Китай, след създаването на Центъра. Доброто приятелство между двете държави е важно за сътрудничество в областта на земеделието“, заяви от своя страна зам.-министър Чу Донгю. Той изрази намерение за задълбочаване и по-нататъшно развитие на двустранното сътрудничество в областта на селскостопанската наука и технологии.

Зам.-министър Грудев информира своя колега за откриването на национален павилион в Всеобхватната трансгранична пилотна зона в Ханджоу, Китай. „България счита за изключително важно по-нататъчното развитие на сътрудничеството и откриването на нови павилиони с цел промотиране на качествени български продукти на китайския пазар е стъпка в правилната посока“, допълни Васил Грудев. Той каза, че след проведените срещи, сме уверени, че това е възможно и очакваме стартиране на преговори за откриване на български павилион и в свободната зона на Шанхай.

Зам.-министърът коментира и посещението на българската делегация в Шанхайската пилотна зона за свободна търговия, където се проведоха разговори с ръководството й и на DIG Market. „Надяваме се, със съдействието на Центъра, 16-те страни от ЦИЕ да имат възможност да открият свои национални павилиони в свободна търговия“, заяви Грудев.
Сподели в: