Върни се горе


        България и Румъния ще работят по изграждането на обща зеленчукова борса в някой от крайдунавските градове. Това стана ясно от среща между министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков и румънския посланик у нас Антон Пъкурецу. „Това е една много добра възможност, която ще свърже директно производители и търговци от двете страни на Дунава. По този начин ще създадем стимул фермерите да останат тук, а не да търсят работа в чужбина”, подчерта  министър Греков.

         В най-скоро време ще бъде сформирана смесена експертна комисия, която ще набележи важните приоритети в земеделието между двете държави. Сред тях са насърчаване на двустранните контакти между земеделските стопани в България и преработвателната индустрия в Румъния, разработването на различни трансгранични проекти и разширяване на производството на протеинови култури като соя, грах и нахут, което е приоритет за страните от Дунавския регион, отбеляза министър Греков.
         Той отправи официална покана към румънския си колега да посети страната ни. По време на визитата ще бъдат обсъдени конкретни теми за сътрудничество в областта на зеленчукопроизводството, зърнопроизводството и винопроизводството.  
Сподели в: