Върни се горе

„България ще получи подкрепата на Европейската комисия във всяко едно начинание, което е законово съобразено с европейските регламенти, защото усвояването на средства по Програмата за развитие на селските райони е приоритет за всички”. Това заяви комисарят по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош по време на работен разговор със зам.-министъра на земеделието и храните Явор Гечев. Срещата се проведе в рамките на деветата сесия на Министерската конференция  на Световната търговска организация, която се провежда в Индонезия.

 

„За България е важно да усвои колкото може повече средства от настоящата ПРСР, но сме наясно, че до края на годината има изключително малко време“, заяви зам.-министър Гечев. Той допълни, че сред приоритетите на страната ни е да се пребори за около 100 млн. евро, които да бъдат използвани за магистрални напоителни съоръжение, след пренасочване на средства от Гаранционния фонд.

 

След срещата с Комисар Чолош, българският зам.-министър разговаря и с Йержи Плева, генерален директор на Дирекцията по земеделие и развитие на селските райони. Той потвърди готовността на европейските институции да сътрудничат на България в нейната работа по усвояване на средствата от ПРСР. Зам.-министър Гечев се ангажира да представи лично пред г-н Плева подробен план за използването на  европейски средства за изграждането на напоителни съоръжения в България. Двамата се разбраха през месец януари 2014 г. в Брюксел да се проведе техническа среща по темата.   

Сподели в: