Върни се горе

Тема: Защо валят оставки в земеделието? Ще направи ли ревизия на предшественика сиГост: служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков


Резюме: Никое от спряганите в момента лица няма да се върне начело на фонд „Земеделие“. Това увери служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков  в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Преди два дни досегашният шеф на Фонда Румен Порожанов подаде оставка, а за него ви наследници се спрягат бившият шеф на структурата Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова.

По думите на проф. Бозуков  обаче още не е решено кой ще наследи Порожанов, а никое от спряганите имена не е обсъждано и те няма да са в ръководството на Фонда.

За оставката на Порожанов министърът коментира, че е в следствие на натрупаното обществено недоверие към прозрачността в работата във Фонда и недоволството на земеделските производители към оперативните му действия, вкл. забавяне на разглежданията на възраженията, забавяне на регулярното плащане и пр.

Не точно не се е справял, но мисля, че трябва да се отговори на обществените очаквания за нещо ново, каза Бозуков .

Той обяви, че в банковите сметки на земеделските производители вече са постъпили 128 млн. лева по директните плащания: "Предстои изплащането на други средства, всичко ще се изплати регулярно. Смятам, че имам дълг към земеделските производители, изслушвам ги, поставят ми задачи, които не са от моята възможност, но мерките които мога ги правя."

По думите му в министерството няма реваншизъм, а той само изпълнява обещанието на премиера Огнян Герджиков, дадено на Бойко Борисов, за анализ на управлението. Ще бъде разглеждана работата на всеки и който не се е справял, евентуално ще му бъде поискана оставката или той сам ще си я подаде, ако не смята, че се справя.

Проф. Бозуков  отрече да има връзки с ДПС. „Не съм член на ДПС, не съм свързан с ДПС, не познавам Кой, Той или който и да е друг, не съм се срещал с тях“.

На обвиненията от страна на Цецка Цачева, че БСП кадрува в министерството му, Бозуков  каза: „Гарантирам, че моите помощници са назначени в изпълнение на разпорежданията на президента Радев за експертност и необвързаност“.

Министърът каза още, че риск от спиране на евросредствата за страната ни винаги има, но ако излязат корупционни схеми. „За момента такъв риск няма“, подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото тук.Сподели в: