Върни се горе

Специализирана мобилна група на ИАРА и инспектори от сектор “Рибарство и контрол” Монтана са извършили проверки по река Дунав. В района на реката при Горни Цибър е хванат рибар с разрешително за стопански риболов, извършващ незаконен улов на забранен вид есетрова риба – чига. Контролните органи установяват улов на 10 бр. есетрова риба от вида чига с общо тегло 6,190 кг., включително и маломерна такава. Рибата е освободена от мрежите и върната в река Дунав.

 

На лицето с инициали В.С. от град Козлодуй са съставени актове за улов на забранен вид риба и за улов на маломерна риба. От нарушителя са иззети 100 метра рибарска мрежа и рибарска лодка с двигател.

 

След разглеждане на риболовната дейност на лицето, инспекторите на ИАРА ще решат дали да направят постъпки за отнемане разрешителното за стопански риболов.


Припомняме, че със заповед на министъра на земеделието и храните от 1 януари 2012 г. се въведе 4 годишна забрана за извършването на риболов в българската акватория на река Дунав и Черно море на есетрови риби от вида: руска есетра, чига, пъструга и моруна. Забраната се налага от необходимостта от опазване на популациите на есетровите видове риби. При случаен улов на екземпляри от есетрови видове, същите трябва незабавно да се връщат в съответния воден обект от който са уловени. Със заповедта се забранява и пренасянето, превозването, и продажбата на есетрови риби.
Сподели в: