Върни се горе



Министерството на земеделието, храните и горите уведомява, че са предприети всички възможни действия с цел превенция от „Напоителни системи“ ЕАД. Ангажирани са всички ресурси, хора и техника за отводняване на засегнатите територии и недопускане преливането на язовири под контрола на дружеството. В резултат на предприетите действия системите работят на пълна мощност, осигурено е денонощно наблюдение на язовири, корекции на реки и предпазни диги, стопанисвани от "Напоителни системи" ЕАД. Задействани са всички помпени станции и отводнителни системи в засегнатите райони, пусната е и аварийна помпа на ОПС „Димчево“ - Бургас.
 
В района на Бургаска област са паднали значителни валежи от 150-170 л/денонощие. В язовирите „Трояново“ и „Крушево“ са влезли около 2-2,5 млн. куб. метра. В момента наличния обем в яз. Трояново е 3,2 млн. м3, а свободния обем е 2,7 млн. м3, като нивото на водата е на 3 метра под кота преливен ръб. В язовир Крушево при общ обем 11,2 млн. м3, наличния обем е 3,5 млн. м3, а свободния обем е в размер на 7,7 млн. м3.
 
Средния процент на напълване на язовирите, собственост и стопанисвани от "Напоителни системи" ЕАД на територията на област Бургас е 31% и нито един от язовирите не прелива.
В районите с „оранжев“ и "червен" код е въведено денонощно дежурство, дружеството има готовност да задейства аварийните групи, налична техника и механизация, съгласно утвърдените аварийни планове за действия при кризисна ситуация вследствие интензивни валежи и формирани "високи" води.
Сподели в: