Върни се горе

 

 
Над 40 процента от пасищата с правно основание в кампанията за директните плащания през тази година са заявени от животновъди. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, които участва в семинар от информационната кампания по директните плащания в Стара Загора. Той допълни, че през последните години този процент е бил изключително нисък и се е движил от 8 до 10 на сто. Заместник-министър Димитров уточни, че промените в законодателството са били предприети именно с цел да се преустанови практиката, пасищата, ливадите и мерите да се ползват от всеки друг, но не и от животновъдите. Пред събралите се над 150 земеделски производители от региона той коментира, че чрез схемите за подпомагане на животните под селекционен контрол се дава тласък на животновъдството и по този начин отрасълът ще стане по-конкурентоспособен на европейския и световния пазар.

 

На предстоящия на 16 април консултативен съвет по животновъдство ще бъде обсъдена и помощта, която ще получи сектор животновъдство по „de minimis”. Таванът е 30 000 лв. на бенефициент и утре браншът ще има възможността да реши как и с колко да бъдат подпомогнати отделните животновъди, уточни още заместник-министър Цветан Димитров. Той допълни, че средствата ще подпомогнат отрасъла в труден за него момент – наличието на руско ембарго и отпадането на млечните квоти, като ще предостави свеж ресурс за фуражи и други земеделски дейности. По отношение на ваксинацията срещу „син език” заместник-министърът на земеделието и храните уточни, че към 15 април в страната са ваксинирани 75% от овцете в страната, като сега ваксинацията се извършва в по-малките ферми. До дни ще стартира и поставянето на ваксината и на говедата. Той припомни, че едно от изискванията за българските производители да могат да изнасят живи животни за Турция е именно животните да са ваксинирани. За тази цел се очаква да бъдат разрешени за използване и други ваксини, които да могат да се поставят и на агнетата под тримесечна възраст, които сега не подлежат на ваксинация.

 

На последния семинар от информационната кампания за директни плащания 2015, заместник-министър Димитров допълни още, че средствата предвидени за имунопрофилактиката през 2015 г. и другите изпълнявани от регистрираните ветеринарни лекари дейности са осигурени. Така те ще могат спокойно да извършват своята работа, свързана със здравеопазването на животните.

 

Семинарът от информационната кампания по директните плащания 2015 в град Стара Загора е последният от 29-те проведени в страната. На срещите, общо над 10 хиляди земеделски стопани имаха възможност да се запознаят с новостите на новата Селскостопанска политика, начините и условията за кандидатстване за директни плащания, както и с измененията на Закон за собствеността и ползуването на земеделските земи.

Сподели в: