Върни се горе

Министър Греков разтвори вратите на МЗХ за браншовите организации

27 милиона за медии и реклама и 5 милиона за командировки. Това са само част от парите преминали през МЗХ в последните години. Това разкри министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в предаването „Челюсти” по ТВ 7. „Заварих една огромна, раздута структура, в която има цели звена, които не е ясно, какво точно вършат. Заварих редица дейности, свойствени за администрацията на МЗХ, които са възложени на външни изпълнители, фирми, които получават пари за работа, която трябва да извършваме сами. На всичко това трябва да се сложи край”, допълни земеделският министър.

 

По думите му, наследството на предишните управляващи е можело да бъде много по-добро, ако са били привличани експерти, които да помогнат за развитието на сектора. „Вместо това наследихме 670 граждански договора за над 3 милиона лева с хора, които далеч не са експерти по земеделие. Хора, които нямат нито ценза, нито експертизата да работят в МЗХ”, разкри министър Греков.

 

Според него точно това са и причините той да разтвори вратите на министерството за браншовите организации. „Първите ми срещи бяха точно с тях – с браншовите организации, с научните работници, с експертния потенциал на нацията ни, с хората обработващи земята. Те трябва да почувстват, че МЗХ е на тяхна страна”, каза той.

 

В отговор на журналистически въпрос министърът бе категоричен, че до момента нито една политическа сила не се е опитала да се меси в работата му. „Няма да разубедим хората вярващи в подобни неща, но трябва ясно да бъде казано, че министерството е отворена, а не затворена система, която търси добрите предложения и експертиза. Точно към това ще се стремя и аз – да отстоявам най-добрите идеи”, обясни проф. Греков.

 

Попитан за протестите в страната той заяви, че всеки един от министрите е бил наясно със ситуацията и натиска, на който ще бъде подложен. „Въпреки това приехме с идеята да работим от първата секунда на назначенията си. Работим с мисъл за България”, категоричен е министър Греков.Сподели в: