Върни се горе

Земеделският сектор през 2016 г. ще бъде подкрепен с над 1.8 млрд. евро. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на отчетна пресконференция на Държавен фонд „Земеделие“. Тя увери, че финансовият ресурс за подпомагане, с който разполага страната ни, ще бъде разпределен по най-добрия начин, за да има висок ефект. „Исканията винаги са за повече пари. Всяка страна е ограничена, особено нашата, но няма панацея, с която да решим всичко”, посочи министър Танева и допълни, че геополитическите спорове се отразяват на земеделския бранш.

 

Министърът на земеделието и храните припомни, че през 2015 г. българското правителство отпусна 26 млн. лева за извънредна подкрепа на животновъдите, които бяха засегнати от кризата в сектор „Мляко. Те получиха и подкрепа от Европейския съюз в размер на 6 млн. евро. По думите й, именно доброто администриране на средствата ще доведе до развитие в този сектор.

 

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов поздрави служителите на ДФЗ за стриктните финансови корекции. Той подчерта, че правителството е успяло да защити фонда от огромните политически апетити за смени и пренареждане. „Продължавайте в същия дух – коригирайте, режете тези, които не са изправни – това събужда доверие и в Европа, и в нас. На практика крайният резултат са милиарди за тези, които работят честно и почтено“, допълни премиерът.

 

 


Сподели в: