Върни се горе

 

Екшън план в МЗХ разплаща 278 млн. евро до края на годината. Още 117 млн. евро ще бъдат дадени на българските общини 

 

„Министерство на земеделието и храните предприема спешни мерки, за да гарантира плащанията по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.” Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на пресконференция, на която бяха оповестени мерките по приключването на ПРСР и бе представено новото ръководство на Държавен фонд „Земеделие”-РА /ДФЗ-РА/. В пресконференцията участваха заместник-министрите д-р инж. Валентина Маринова и Явор Гечев, както и изпълнителният директор на ДФЗ-РА Мирослав Николов и зам.-ръководителите на структурата Виолета Александрова и Николай Дачев.

 

„Нашата цел е да не изгубим нито лев от средствата по приключващата Програма и затова с новото ръководство на ДФЗ сме изработили план за действие, по който да изплатим 278 млн. евро до края на годината”, информира министър Греков. Той обясни, че сумата непрекъснато намалява, тъй като всеки ден се извършват нови разплащания към земеделските стопани. За по-бързата обработка на документите са командировани и нови 70 човека от регионалните структури на фонда.

 

Министър Греков бе категоричен, че проблемите, за които сезира Европейската комисия, започват още през 2012 г. с публикации в българските медии за нередности в медийните проекти, сключени по време на предишното управление на министерството. В резултат на медийните публикации ЕК се самосезира и започва дълга кореспонденция с МЗХ и ДФЗ за изясняване на казусите. В продължение на година и половина Министерството и Фондът не дават изчерпателна информация за сключените договори на ЕК, заради което пристига и поредното писмо с искане за пълна и подробна информация по договорите.

 

„Точно по тази причина сме разпоредили пълен вътрешен одит в МЗХ и ДФЗ и отправихме запитване към Прокуратурата по отношение на медийните проекти“, каза министър Греков. Той обясни, че е изключително притеснително как предишните ръководства на ДФЗ не са предоставили пълната кореспонденция, която г-н Порожанов е водил с Комисията, заради което са се наложили и персонални промени в ръководството на фонда.

 

В отговор на журналистически въпрос зам.-министър Явор Гечев уточни, че за първите 9 месеца на годината са разплатени едва 89 млн. лева, а сега, само до края на годината, предстои трудната задача да се разплатят 278 млн. евро. „Въпреки това правим всичко възможно да спасим парите на българските земеделски стопани. След 1-ви декември ще бъдат разплатени 148 млн. евро наведнъж, по всички мерки от втора ос „Агроекология”. Зам.-министър Явор Гечев обяви още, че предстои Министерски съвет да разгледа и вземе решение за наддоговориране до 127% по Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”. „Простичко казано, МЗХ ще разпредели още 117 млн. евро по проекти на българските общини“, допълни още Явор Гечев.

 

Сподели в: