Върни се горе

„Между 10 и 35 % е ръстът при плодовете и зеленчуците за последната година спрямо предходната в зависимост от отделния продукт. Този тренд се наблюдава през последните две години, откакто стартира обвързаната подкрепа“. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев в град Русе по време на кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. Той обясни, че при някои от плодовете вносът достига до 40% от консумираното количество в страната. „Ситуацията на пазара е трудна за нашите производители, затова с тези инициативи желаем да ги подкрепим, като им дадем възможност да скъсят веригата между производител и потребител“, каза още заместник-министърът. По думите му идеята на кампанията е чрез местните пазари на производителите да  се покаже на потребителите  качеството на българското производство, което е на изключително добро ниво.  

 

По време на откриването на изложението, заместник-министърът посочи, че се подкрепя местното локално производство, като се представя продукцията на русенски производители.  „Ние трябва да подкрепим  труда на местните производители, защото  истинското, вкусното, здравословното хранене нямат алтернатива", заяви той.  Васил Грудев изрази надежда, че с подкрепата на местните власти този тип изложения от една инициатива ще се превърнат в традиция и ежедневие.

 

27 производители представиха продукцията си на изложението в Русе. Местните жители имат възможност да опитат италиански сирена от българско мляко, био сок от арония, българско свинско, приготвено по английска рецепта, хляб и хлебни изделия, мед и пчелни продукти, вина, плодове, мляко от млекомат, риба и рибни продукти и др.

 

Сподели в: