Върни се горе

Вече са факт две нови издания на Дирекцията на природен парк „Беласица” към Изпълнителната агенция по горите. Това са книгата „Гъбите на Беласица” и албум „Природен парк „Беласица” от птичи поглед”.

 

В първото издание са включени и подробно описани с текст и снимки 89 от често срещаните, по-редките и най-красивите и колоритни гъби на Беласица. Не са пропуснати и някои от редките и нуждаещи се от опазване видове. Със скромния си обем фотоатласът на гъбите, представя цялото им многообразие в планината. Този джобен атлас успешно би могъл да подпомага гъбарите, които трябва да подхождат с внимание и предпазливост при събирането на диворастящи видове. В изданието са описани и някои от основните правила, които всеки трябва да знае и да спазва. Автор на книгата е Борис Асьов, който заедно с Ивелина Асьова са подготвили и снимките в наръчника.

 

Второто издание е озаглавено „Природен парк „Беласица” от птичи поглед”. В албума са събрани 50 страници с прекрасни снимки на невероятните кътчета, които разкрива пред нас планината Беласица. Интригуващите и загадъчните фотографии впечатляват със своята неповторимост, а техен автор е Александър Иванов, Той е роден през 1949 г. в град Казанлък. Носител е на многобройни награди в международни фотоконкурси и има множество самостоятелни изложби. Отличен е и с почетната статуетка на Фотографската академия.


Сподели в: