Върни се горе

722 000 лв. са изплатени на животнoвъди от Област Кърджали,  чиито животни са загинали по време на природните бедствия през месец март. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десслава Танева в село Чифлик, област Кърджали, където заедно с премиера Бойко Борисов се срещнаха със земеделски производители от района. Тя посочи, че от началото на мандата за област Кърджали са изплатен  80 млн лв. към земеделските производители. Министър Десислава Танева заяви, че четири общини в Област Кърджали са предоставили 226 456 хил. дка земи на жвотновъди, а останалите  три общини Ардино, Кирково и Джебел не са предоставили  такъв фонд, което е ощетило земеделските производители.

 

По време на срещата министърът припомни, че в края на месец февруари тази година, Народното събрание  е приело промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, съгласно който общинския и държавен поземлен фонд от мери, пасища и ливади се разпределя само между животновъди. „Преди седмица проведохме среща с Националното сдружение на общините в Министерство, на която ги призовахме  спешно да проведат процедурите по отдаване на пасища и мери за индивидуално ползване. В Закона предвидихме процедура, в която общините да отдадат площи, които да могат да бъдат начертани още в тази кампания”, припомни министърът на земеделието и храните.

 

Министър Десислава Танева допълни, че животновъдите могат да заявят площите си за подпомагане без санкция до 15 май тази година. „През лятото общините следва да проведат отново същата процедура за разпределение на пасища, мери и ливади на животновъдите, като заявяването на подпомагането за тях ще е през следващата  година”, допълни още тя.


Сподели в: