Върни се горе

И.д. изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Красимир Каменов официално откри 19-тото издание на Международната изложба „Природа, лов риболов - 2013”, която се провежда ежегодно в град Пловдив. „Стабилните дивечови запаси са един от показателите за степента на развитие на горския сектор и Изпълнителната агенция по горите, в качеството си на държавен орган, прави необходимото, това природно богатство да бъде ефективно и професионално управлявано и да гарантира прилагането на Европейските стандарти в тази област. Това заяви инж. Каменов в приветствието си към гостите и участниците в изложението.

 

Той подчерта и отговорността, която всеки ловец трябва да носи за природното наследство, което ще бъде предадено на идните поколения и за осъзнатото задължение за безопасно провеждане на ловните излети. „Ловците трябва да се придържат не само към установените закони и правила, но също и към нормите, ръководещи екологичното равновесие”, допълни още инж. Каменов.

 

И тази година по традиция Министерството на земеделието и храните, чрез шестте държавни предприятия, Изпълнителната агенция по горите и Дирекциите на 11-те природни парка в България, се представят с щанд в Палата №3, заобиколен от богата диорама. Целта е да се покаже ползването и опазването на дивеча и природните ресурси на страната ни, като част от усилията, насочени към стабилизиране на ловния отрасъл, създаването и развиването на по-добри условия за ловен туризъм.

 

Развитие на ловното стопанство е водещата тема на „Природа, лов риболов - 2013”. По време на изложението, което ще продължи до 24 март, са предвидени различни мероприятия. Настоящият ловен форум ежегодно предизвиква интерес не само на тези, които със своя труд и хоби са свързани с ловното и рибното стопанство, но и на всички любители на ловния спорт.

 

Посетителите на изложбата имат възможност да се убедят в отличните екстериорни и трофейни качества на дивеча в страната. Организирани са атракции и състезания. В рамките на изложението за първи път са изложени и действащи реплики на оръжия от времето преди 1900 г., както и прабългарска юрта с експозиция на облекла и въоръжение.  Регионална дирекция по горите – Пловдив е предвидила и посещение на ученици от ОУ „ Петко Р. Славейков, които да се запознаят с типичните местообитания на дивеча и неговото опазване като националано богатство. По случай 115-годишнината от основаването на Национално ловно-рибарско сдружение - Съюза на ловците и риболовците в България, е показана Национална трофейна изложба.

 

Международната изложба „Природа, лов, риболов” събира фирми, институции и сдружения, свързани с горското стопанство, рибарството, дивечовъдната дейност, съхраняването и облагородяването на природата, ловния и риболовния туризъм.  

 

Изложението „Природа, лов риболов - 2013” се провежда под егидата на Министерството на земеделието и храните и е организирано от Международен панаир Пловдив.


Сподели в: