Върни се горе

Нови 130 дървени маси с пейки за пикник ще бъдат поставени в следващите седмици в подножието на Витоша. Те са предоставени от „Карлсберг” България на Дирекцията на Природен парк „Витоша”, като общата стойност на дарението е 30 хиляди лева. Масите ще бъдат позиционирани в 13-те населени места в полите на планината – Бистрица, Боснек, Бояна, Владая, Драгалевци, Железница, Кладница, Княжево, Мърчаево, Рударци, Симеоново, Чуйпетлово и Ярлово. Приоритетно те са разпределени в близост до началото на основни туристически маршрути и пътеки. Така ще могат да се използват както от местното население, така и от туристите.

 

Първите маси от дарението бяха предоставени символично от главния изпълнителен директор на „Карлсберг” България г-н Габор Бекефи на директора на Природен парк “Витоша” г-жа Снежана Петрова и съответно предадени на кмета на Бистрица г-н Николай Гюров.

 

“Тези 130 маси имат своята история. За нас нямаше по-естествено нещо от това да ги предоставим на хората, като част от хубавата българска традиция, хората да се събират и да споделят хубавите моменти заедно. Сега те могат да го направят по най-добрия начин – сред природата”, заяви Камен Алексов, маркетинг директор на компанията дарител.

 

На събитието, което се състоя в събота, присъстваха всички кметове на населените места в полите на парка, кметът на Перник – Росица Янакиева, кметът на Самоков – Владимир Георгиев и представители на Изпълнителна агенция по горите. Новите пикник маси бяха използвани за първи път от стотици граждани и гости на Бистрица, които се радваха на хубавото време, освежаващи напитки и изпълнението на групата за автентичен фолклор „Бистришките баби”, включена в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.


Сподели в: