Върни се горе

„Имаме желанието и сме готови на партньорство с Индонезия в областта на търговията с риба и рибни продукти“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов на работна среща в Джакарта с проф. инж. Р. Шариф Виджая, генерален секретар на Министерството на морските въпроси и рибарството на Индонезия. Зам.-министър Абазов подчерта, че създаването на българо-индонезийски предприятия за преработка на риба и рибни продукти, както и взаимодействието в областта на науката и изследванията в тази област са другите сфери, в които двете страни могат да си сътрудничат успешно.


Зам.-министър Абазов подчерта пред своя колега, че контактите и доброто сътрудничество между двете страни датират отдавна. Заместник-министърът  увери индонезийския си колега, че като съпредседател на Смесената комисия за икономическо сътрудничество между България и Индонезя и в предишния мандат взаимодействието между двете страни излиза извън земеделието и вече се дискутират възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката, туризма, младежта, спорта и културата.


Зам.-министър Абазов обясни, че голяма част от консумираните в страната ни риба и рибни продукти се внасят от други страни. Той предложи на проф. Виджая да бъде създадена работна група, която след като изчисти административните детайли ще отвори вратите на бизнеса между двете страни в сектор рибарство.


От своя страна проф. Виджая заяви пред българския си колега, че Индонезия има огромен потенциал в областта на рибарството и аквакултурите. Страната произвежда годишно  6 млн. тона риба и 7 млн. тона  аквакултури. Индонезия е втората страна в света по улов на риба и производство на аквакултури и заема първо място по улов на риба тон.


По време на срещата беше обсъден въпросът за организиране на контейнерни превози, които да транспортират директно риба и рибни продукти до българските черноморски пристанища.



Сподели в: