Върни се горе

Констатирани е огнище на заболяването на територията на Република Украйна

 

Във връзка с констатирано огнище на заболяването Африканска чума по свинете на територията на Република Украйна в областта Запорожие, Българска агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки с цел предотвратяване на появата на заболяването на територията на страната.

 

Заболяването не е опасно за здравето и живота на хората, но може да нанесе големи икономически щети. В края на миналата година, по разпореждане на д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, Център за оценка на риска към БАБХ изготви научно становище за оценка на риска от проникване на Африканската чума по свинете на територията на България, както и препоръки за предотвратяване на появата на АЧС, като към момента заболяването никога не е установявано на територията на страната ни.

 

Предприет е засилен контрол върху личния багаж на пътниците идващи от трети страни, в които е констатирано заболяването АЧС, за наличие на суровини и храни от животински произход, както и засилен контрол върху плавателните средства по река Дунав, превозващи хора, животни и товари от Русия и Украйна.

 

Влизащите в страната превозни средства през ферибот Варна се дезинфекцират. Областните дирекции по безопасност на храните организират обезвреждането на остатъчните количества хранителни отпадъци от кетъринга на самолетите и бордовите кухни на плавателните средства по начин, гарантиращ унищожаване на причинителя на заболяването АЧС.

Сподели в: