Върни се горе

Във връзка със Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България чрез специфично подпомагане, в областите Добрич, Пловдив, Пазарджик се прибират различните сортове пипер полско производство, като през изминалата седмица са сертифицирани над 700 тона. Продължава прибирането и на праскови и нектарини, като едва за седмица са сертифицирани 420 тона.

 

Започна прибирането на ябълките от зимния сорт „Глостер 69” в землището на село Спатово, община Сандански. Само за един ден инспекторите към ОДБХ- Благоевград сертифицираха 4 тона. Като начало на беритбения сезон, качеството и количеството на прибраните плодове са добри, независимо от сухото време и силното слънце, отчитат експертите по качеството на пресните плодове и зеленчуци. Ябълките са средно едри до едри, неизравнени, имат неправилна заоблено - конична форма. Имат много добри вкусови качества. Обикновено зреят в края на септември - началото на октомври. Съхраняват се добре до края на февруари - март в тъмни и студени помещения. Могат да издържат до 6 - 7 месеца, поставени в хладилник.

 

При по големите производители на оранжерийна продукция, започна беритбата на втора реколта от оранжерийни краставици. Количеството краставици, които отговарят на критериите за екстра качество и са били сертифицирани е 922 тона. Инспекторите към дирекция „Контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци“ към БАБХ са издали сертификати още и за 306 тона домати.

Сподели в: