Върни се горе

Оставяме осигурен зърнения баланс на страната, заяви по време на редовното заседание на Консултативния съвет по зърното днес, министърът на земеделието и храните в оставка д-р Мирослав Найденов.

 

Посевите се развиват добре и ако няма неблагоприятни климатични условия, зърненият баланс на страната е гарантиран и прогнозируем, увери д-р Найденов.

 

Информацията бе потвърдена и от изнесените данни за посевите, предоставена от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

11 292 000 дка са засетите площи с пшеница, което е с 5,5% повече от миналата година. Зимният ечемик е 1 823 000 дка, което е почти колкото миналогодишното количество. 92 793 дка са засетите площи с ръж, което е с почти 2% повече от миналогодишните площи. 107 899 дка тритикалe има засято през тази есенна кампания, което е със 7,4 % повече от миналогодишното. Най-голяма е промяната при рапицата, като площите са с 29,5 % по-малко от миналата година или 1 777 000 дка, сочат обзорните данни на дирекция „Растениевъдство” на Министерство на земеделието и храните.

 

По време на заседанието на Консултативния съвет министър Найденов отчете още, че субсидиите на земеделските производители за единица площ вече са изплатени, като се очаква до края на март парите да си получат и тютюнопроизводителите, а също да започне и изплащането на средствата за качествена продукция в секторите зеленчукопроизводство и овощарство.


Министърът заяви още, че остава като цяло един спокоен и гарантиран сектор „Земеделие” В сектора са ангажирани пряко около 600 000 души, посочи той, като въпреки кризата това остана единственият отрасъл, който бележи ръст и спомага за намаляване на безработицата. Именно в този контекст бе и споделеното общо мнение на членовете на Консултативния съвет по зърното към Министъра на земеделието и храните, подкрепено и от министърът в оставка Мирослав Найденов, че е от особена важност в Обществения съвет към президента, който се създава в момента, да вземат участие и представители на браншовите организации от сектор „Земеделие”. Това ще даде възможност диалогът между държавните институции и организациите в аграрния бизнес да продължи успешно и занапред. Членовете на съвета взеха решение да изпратят това свое предложение официално до президента на Република България.
    

На съвета беше взето решение още да се предложи на президента да бъде запазен основния експертен състав, който води преговорите с ЕК в областта на земеделието по време на управлението на служебното правителство предвид на важните решения, които Комисията предстои да вземе за бъдещето на ОСП през юни тази година до края на Ирландското председателство на ЕС. Това е от голямо значение за развитието на земеделието в България през новия програмен период, доколкото одобрените правила за прилагане на финансовото подпомагане ще дадат възможност за навременно усвояване на европейските средства, предназначени за сектора в периода 2014-2020. Тогава в българското земеделие се очаква 7.5 млрд. евро, което е с около 2 млрд. евро повече от периода 2007-2014 г, посочи министър Найденов.


Сподели в: