Върни се горе

„България има нужните специалисти и кадри в областта на здравеопазването на животните и борбата срещу зоонозите, които ще работят по създаването на Международния център за контрол на болестите по дивите животни в България”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща с генералния директор на Световната организация по здравеопазване на животните д-р Бернар Вала и президента на Международния съвет по лова и опазването на дивеча г-н Бернар Лозе в Париж, Франция. На срещата се обсъдиха възможните подходящи места на територията на страната ни за построяване на мащабния проект. Очаква се центърът да бъде втори по големина след този в Канада.

 

Основна цел на Международния център ще бъде опазване на държавите от всички видове епизоотии. В него ще се изготвят програми за профилактика, надзор и ерадикация на болестите по дивите животни, ще се прави анализ на риска от появата и разпространението на болести по дивеча, както и на нанесените от тях щети. В центъра ще се  разработват проекти за сътрудничество между ветеринарните служби и ловно-рибарските организации на национално, регионално и международно ниво.

 

Споразумението за изграждането на Международния център за контрол на болестите по дивите животни в България бе подписано в началото на миналата година между Правителството на България, представлявано от Министерството на земеделието и храните и Международния съвет по лова и опазване на дивеча.

 

На срещата, на която присъства проф. Никола Белев, Регионален представител на OiE за Източна Европа и Почетен президент на Регионалната комисия на OiE за Европа бе договорено Генералната асамблея на Световния ловен съюз през 2015 г. да се проведе в България.

Сподели в: