Върни се горе

Общият размер на засегнатите площи към настоящия момент възлиза на 357 000 дка. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в студиото на сутрешния блок на bTV. Той допълни, че не всички от тези площи са напълно пострадали, в голяма част от тях има само полегнали посеви.

 

“До този момент напълно пропадналите площи възлизат на 59 874 дка, като служителите на ОД “Земеделие” продължават да обикалят по места и да съставят констативни протоколи. След като в края на месец септември бъдат уточнени окончателните данни за пропадналите площи със земеделски култури ще видим с какъв ресурс разполагаме, за да компенсиране земеделските производители с държавна помощ за напълно пропаднали площи,” коментира министър Греков. Той припомни, че с негова заповед е одобрен ресурс от 4,3 млн. лева за компенсиране на напълно пропаднали площи през 2013 г.

 

Министърът на земеделието и храните обясни също така, че поради неблагоприятните климатични условия се очаква спад в добива на пшеница между 18% и 25%. Министър Греков подчерта, че въпреки това няма основание да се притесняваме за качеството на хляба, който ще се произведе от новата реколта. “Няма да ядем некачествен хляб, тъй като ще има достатъчно количество добра суровина”, каза министър Греков.

 

Министър Димитър Греков даде и актуална информация за извършената сеч в горските масиви край варненския квартал “Аспарухово”. “За периода 2010-2014 г. в землището на „Аспарухово” от 186 дка горски територии са отсечени 1468 куб.м. дървесина, което представлява 3% от площта и е в рамките на горскостопанския план. Съставени са обаче 260 акта за незаконна сеч на 520 куб.м.  Това представлява 30% от сечта в региона на „Аспарухово“. Въз основа на актовете са иззети над 500 автомобила, 700 каруци и около 200 коня, а има и ефективни присъди, влезли в сила.”

 

В студиото на bTV министър Греков информира за ситуацията с язовирите, които са собственост на “Напоителни системи”. „Напоителни системи” стопанисва 190 язовира и те са пълни до около 70%, като свободният им обем е към 30%. В настоящия момент единствено язовир „Пчелина” прелива през преливника си, поради ремонт на основния изпускател,” съобщи министърът на земеделието и храните. Той допълни, че не съществува опасност от неконтролируемо преливане или изпускане на язовирни стени и на всички съоръжения се дават непрестанни дежурства от служители на “Напоителни системи”.

 


Сподели в: