Върни се горе

Българската агенция по безопасност на храните отчита намаляване на броя и тежестта на нарушенията в детските ясли и градини, детските кухни майки и училищните столове и бюфети. Това показва анализът на резултатите от извършените близо 3000 инспекции от началото на учебната година на територията на цялата страна.

Най-често констатираните нарушения тази година са свързани с несъответствия по материално-техническата база и неспазване на изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните в детските заведения и училища. В резултат на проверките, инспекторите към БАБХ са възбранили 9 килограма кашкавал и 13 килограма краве сирене за неправилно етикетиране. Шунков колбас, майонеза, кетчуп, айрян със съдържание на сол, масло с растителни мазнини, кайма, и конфитюр са върнати на доставчика като неотговарящи на специфичните изисквания към храните предлагани в детските заведения и училища. За установените несъответствия са съставени 13 Акта за установяване на административно нарушение и са издадени 327 предписания.

Засилените проверки в детски градини и училища започнаха преди началото на учебната година със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, с цел да се гарантира качеството и безопасността на храната, която консумират децата. Благодарение на засиления контрол с всяка изминала година драстичните нарушения в кухните на детските градини и училищата намаляват и съотношението между извършените проверки и констатираните несъответствия доказва все по-стриктното спазване на законодателството в областта на храните в детските заведения.

Сподели в: