Върни се горе

„През следващата година  може да удвоим стокообмена между България и Русия”. Това каза министърът на земеделието и храните  д-р Мирослав Найденов по време на кръгла маса на тема: „Развитие на търговско-икономическите отношения между България и Русия в контекста на  членството на Русия в Световната търговска организация (СТО)”, в посолството на България в Москва. Той посочи, че за 2009 г. България е изнесла аграрни стоки на стойност 57 млн. долара. През 2011 г. - 64 млн. долара, а до средата на тази година изнесената продукция е 43 млн. долара, което означава, че до края на годината ще достигне до 80 млн. долара. Бележи се възходящ тренд  и амбицията ни е той да продължи, допълни министър Найденов.

 

По време на кръглата маса изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов съобщи, че в момента в България тече мисия на руската фитосанитарна и ветеринарна служба за одобряване на българските предприятия за експорт. Към днешна дата 38 са одобрените български предприятия, от които 3 млекопреработвателни. Надяваме се след мисията, предприятията, които ще търгуват с Русия да се увеличи с 50%, каза д-р Войнов. От 1 януари 2013 г. стартира проект за рекламиране на български вина в Русия и Китай, в продължение на 3 год. Стойността е 2,7 млн. евро, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.

 

По време на срещата посланикът на България в Русия, Бойко Коцев изрази своята благодарност към министър Найденов за активната политика на правителството за подобряване на отношенията с Русия.

 

Във форума участваха руски и български фирми.

Сподели в: