Върни се горе

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов дари риба по случай Никулден на младежи в неравностойно положение от Социален и младежки център „Св. Константин” в София. В центъра за временно настаняване на младежи от 18 до 33 години в момента има настанени 70 човека. Тази вечер на празничната трапеза по случай Никулден те ще опитат дарената риба, а утре ще посрещнат и гости. Рибата е годна за консумация и е предимно от бракониерски улов и нелегално отглеждане, посочи министърът. Днес Българската агенция по безопасност на храните дарява 4 тона риба в още 7 града, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по храните д-р Йордан Войнов.

 

Изпълнителната директорка на центъра Диляна Гюрова посочи, че те се издържат предимно от дарения и благодари на министър Найденов като подчерта, че това е първият път, в който държавата ги подпомага пряко. Тя показа на министъра грънчарското ателие, където младежите изработват различни изделия и се учат на труд.

Пред журналисти министър Найденов подчерта, че на днешния Никулден цената на шарана е 5 лв. на кг. и припомни, че в началото на мандата му тя е била 8 лв. Министърът посочи, че с подпомагане на секторите свиневъдство и птицевъдство ще има 10 % намаления на цените на тези продукти. Той прогнозира, че големите търговски вериги ще направят и коледни намаления.

 

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури съвместно с полицията и Българската агенция по безопасност на храните в дните преди Никулден са извършили над 1000 проверки и са иззели над 3 тона риба, съобщи изпълнителният директор на ИАРА Драгомир Господинов. Част от рибата е дарена на Българската хранителна банка. От началото на годината конфискуваната риба е 40  тона и са съставени над 4 000 акта.



Сподели в: