Върни се горе

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров откри Двадесет и втората сесия на Междуправителствената българо-виетнамска комисия в хотел „Ален”, София. Той е председател на българската част от комисията, от виетнамска страна съпредседател е заместник-министърът на индустрията и търговията на Социалистическа Република Виетнам е г-жа Хо Тхи Ким Тхоа.

 

Зам.-министър Димитров запозна виетнамската делегация с  възможностите за инвестиции и развитие на икономиките на двете страни. Той информира, че търговията с аграрни стоки, в рамките на последните няколко години, се наблюдава стабилен темп на нарастване. През 2010 г. външнотърговското салдо е било 712 млн. евро, а през 2011 то бележи ръст и е 1 026 млн. евро. Зам.-министър Димитров допълни, че България е заинтересована за инвестиции от виетнамска страна.

 

Зам.-министър Тхоа информира, че Виетнам основно изнася на външния пазар черен пипер и кашу, както и ориз, кафе, риба и рибни продукти и текстилни стоки. Тя допълни, че са заинтересовани за инвестиции в областта на информационните технологии, науката и селското стопанство, в частност животновъдството. Зам.-министър Тхоа съобщи, че по време на сесията трябва да се увеличи сътрудничеството между двете страни.

 

В рамките на Двадесет и втората сесия на Междуправителствената българо-виетнамска комисия се провежда и двустранен бизнес форум, в който участват повече от 30 представители на български фирми.

Сподели в: