Върни се горе

 

„Няма недостиг на ваксина срещу заболяването „син език” в страната”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров, който участва в семинар от информационната кампания за директните плащания в Ловеч. Той допълни, че първата партида ваксини, която е била доставена в България е била 1 250 000 дози, а ваксинираните овце към момента са около 1 100 000. В някои области обаче заради разлика в прогнозирания и реалния брой животни, е възможно да има недостиг на ваксини, но той ще бъде компенсиран с ваксини от областите, където има излишък. Очаква се другата седмица в България да бъде доставена и втората пратка ваксини за овцете, а до 10 дни да започне и ваксинирането на говедата, уточни още заместник-министър Димитров.

 

Премахването на дезинфекцията на границата ни с Турция е несериозен повод за протест на група животновъди, коментира още заместник-министър Цветан Димитров. Българската страна е в ежедневен контакт с турските ветеринарни власти, като в момента няма заразни болести по животните в европейската част на Турция, а движението на животни между европейската и азиатската част на Турция е спряно. По отношение на коментарите от някои животновъди, че чрез премахването на дезинфекцията в страната ни може да се появят нови случаи на „син език”, заместник-министър Димитров уточни, че болестта се предава чрез куликуиди, които не използват граничните пунктове за преминаване в страната ни.

 

Пред събралите се над 150 земеделски стопани от област Ловеч заместник-министър Димитров заяви, че се очаква срокът за подаването на заявленията за директните плащания от кампания 2015 г. да не бъде удължен. Той прикани присъстващите да не изчакват последния момент за кандидатстване, тъй като това ще създаде трудности както за тях, така и за службите по земеделие, заради натрупването на опашки.

Сподели в: