Върни се горе

 

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Тони Кръстев откри във Враца кампанията за деца „Горски инспектор за един ден“. „Гората трябва да бъде запазена такава, каквато я познаваме и харесваме“, заяви изпълнителният директор и посочи, че това е много отговорна професия, с която са заети повече от 400 горски инспектори.

 

Съвместната кампания на Министерство на земеделието и храните и Агенция по горите включва 26 събития през месец юни на територията на цялата страна, като в нея участие са заяви повече от 600 деца от 4 до 6 клас. В днешната проява участваха ученици от 5 и 6 клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

Директорът на Регионалната дирекция по горите на град Брековица инж. Сашко Каменов запозна децата с професията на горските инспектори. Двама униформени горски инспектори от РДГ - Берковица представиха пълното си оборудване за действие при нарушения в гората и показаха на децата служебния си автомобил, с който изпълняват на терен задълженията си. Инж. Каменов запозна учениците с различните видове маркировки на дървесина за различни видове сечи, както и как изглежда маркировката на дърветата, които са незаконно отсечени.

 

Инж. Ценко Ценов, директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ в ИАГ представи работата на лесовъда в гората, как и защо се избира, кое дърво трябва да бъде отсечено и тези, които трябва да бъдат оставени, за да се развива гората. Според децата, гората дава много на хората, и затова тя трябва да се пази.

 

Инж. Николай Ненчев, директор на дирекция „Природен парк Врачански Балкан“ запозна учениците с горските и еко пътеки в природния парк и ги покани да направят разходка до Пътеката на Белоглавия лешояд, където биха имали уникалния шанс да се запознаят с този европейски защитен горски вид.

 

Сподели в: