Върни се горе

"Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци. Има липса на правила за търговията със земеделски продукти и храни, подготвяме такъв законопроект", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на земеделието Кирил Вътев.

Според него спецификата на българския пазар е, че 70% от продажбите са промоционални, което не е добре нито за търговците, нито за производителите.

"Затова са нужни правила, които да въведат регламент на търговските взаимоотношения по цялата хранителна верига от полето до рафта в магазина. Няма опасност да влязат ГМО храни, в Европа ГМО не се произвежда", допълни Кирил Вътев.

Тази година цялото ни зърнопроизводство е на категорична загуба с минимум 20 процента, отбеляза земеделският министър.

"При пшеницата няма проблем, към този момент България в сравнение с 2022 година е изнесла 2 милиона тона пшеница повече. Проблем има при слънчогледа, като България в момента не внася слънчоглед от Украйна. Няма данни за замърсяване на украинския слънчоглед", заяви Кирил Вътев.

Той, подчерта, че водещо е качеството, а цената е функция от качеството. България е един от отличниците на Европа с най-малко хранителни натравяния, коментира още земеделският министър.

Сподели в: